Welkom op het digitale dorpsplein van Mariaheide

Voor de volgende buurtverenigingen is er reeds een buurt coördinator actief.

Buurtvereniging Buurtcoordinator Mobiel
Hans van Helvoirt (hoofdcoördinator)    06-51765544
Achter de Kerk Carla Verbruggen 06-10160027
Goordonk Wil Kemps 06-23457933
Ringoven Marcus Heslenfeld 06-18319744
De Henneberg Agitte Huberts 06-46051875
Voorhei Marjan van de Crommert 06-40560902
d'n ouwe weg Mark van den Biggelaar 06-42686790
Geheid Goed Koos Hendrikx 06-14124997
Kloosterbuurt Joop van der Heijden 06-23985585


DOEL

Het gebruik van WhatsApp-buurtpreventiegroepen wordt steeds populairder, ook in de gemeente Meierijstad. Deze groepen zijn de extra ogen en oren voor de politie, en vergroot de leefbaarheid en sociale binding in een buurt. Zodra bewoners iets verdachts zien of horen, zoals (vermoedens van) inbraak, oplichting, vernieling, straatroof, bedreiging of mishandeling, dan kunnen ze eenvoudig een melding maken in hun WhatsApp-groep. Op die manier is iedereen in de buurt op de hoogte. Belangrijk om te weten: bij een verdachte situatie, moet wel eerst de politie gebeld worden.
Werking WhatsApp-groep

Het initiatief ontstaat bij bewoners uit een bepaalde straat, wijk of kern. Zij richten een groep op, en zijn beheerder van de groep. In een WhatsApp-groep kunnen tegenwoordig 256 deelnemers en kan bestaan uit meerdere beheerders. Voor grotere gebieden kan ook worden gekozen voor meerdere groepen.
De beheerder dient de buurt hierover te informeren en afspraken te maken over de werking van deze groep. Door vooraf de regels van de groep te communiceren en daarop te handhaven zorg je ervoor dat er geen misbruik wordt gemaakt van een groep. Een groep is niet bedoeld voor berichten zoals buurtfeestjes, vermiste dieren of dat soort zaken.
Zowel de gemeente als de politie is bereid om bewoners te ondersteunen bij het oprichten van een groep, maar is niet de organisator. Het is en blijft een burgerinitiatief. Dat wil ook zeggen dat de wijkagenten niet actief deel kunnen nemen in een groep, maar wel in contact staan met de beheerders van de groepen.
Hoe meld je je aan?

 

Per buurtvereniging is er een buurtcoördinator. Je stuurt je naam en adres naar de buurtcoördinator van je buurt. Hiermee ben je aangemeld bij de WhatsApp buurtpreventie. Op deze manier kan je je ook afmelden voor de WhatsApp buurtpreventie. Geef via de app aan dat je wil stoppen met deze WhatsApp-groep. Indien er nog geen buurtcoördinator is kan je je niet aanmelden bij een groep. Je kan je zelf beschikbaar stellen als buurtcoördinator door contact op te nemen met de hoofdcoördinator.


Spelregels Whatsapp Buurtpreventie

Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar;
WhatsApp is een burgerinitiatief.
De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt;
Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting:

S = Signaleer
A = Alarmeer 112 (geen spoed bel 0900-8844)
A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen
R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon De bedoeling is dat we van de verdachte persoon zijn plannen verstoren. (“zaak stuk te maken”). Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon;


Laat door middel van een Whats-App bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Voorkom een regen van 112 meldingen;
Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke;

Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig;
Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken;
Gebruik deze Whats-App groep(en) alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten.

Aanvullende deelnemersvoorwaarden:

Het lid van de groep woont in de buurt van de groep;
Het niet houden aan de afspraken (kan) leiden tot verwijdering uit de groep;
In alle gevallen waarin deze voorwaarden niet voorzien beslissen de leden van de regiegroep in samenspraak met de politie en gemeente.

Nieuw op deze site

11 005 6k 1.

Een klein dorp, maar wel het hart van Uden-Veghel, dat is Mariaheide. De meer dan 1600 inwoners leven er gemoedelijk met elkaar. Ooit was Mariaheide een kruispunt van spoorlijnen en hoofdwegen, nu is al dat verkeer verdwenen en zijn het vooral fietsers die Mariaheide doorkruisen. Ooit vormde 'stoplichten' het middelpunt van het dorp, nu zijn dat de mensen die van Mariaheide een bloeiende gemeenschap maken waar iedereen welkom is. Gastvrij en een bezoek meer dan waard: Mariaheide!

Back to top