Renovatiewerkzaamheden OLV van Goede Raadkerk
In december 2021 besteedden we aandacht aan de renovatiewerkzaamheden die in de maanden daarvoor aan onze kerk verricht waren, zodat die er voor Kerstmis weer piekfijn uitzag.
We hebben met belangstelling de werkzaamheden in de kerk gevolgd. Er stonden steigers aan buiten- en binnenkant van het priesterkoor. Een deel van de ramen in het priesterkoor is uitgebreid gerenoveerd. “Voor de eerste keer na ruim honderd jaar,” meent Wim Kemps, lid van de kerngroep van de parochie. Ook hij kan niet vertellen wie de glazenier was die de prachtige ramen gemaakt heeft in 1906. Over de muurschilderingen hebben we in oude documenten informatie gevonden. Gegevens over architect en aannemer van de kerk zijn ook bekend, maar wie de gebrandschilderde glas-in-loodramen heeft gemaakt, weet niemand. Ook het glasatelier dat de reparaties uitvoert kan het ons niet vertellen. “Tot nu toe zijn we geen signatuur tegengekomen in de ramen,” zegt Ad van den Hoven van atelier Kunstregie uit Den Bosch. Zijn team heeft heel voorzichtig de ramen in delen verwijderd en overgebracht naar zijn werkplaats.
Elk deel werd in een bak gelegd, waarna het lood verwijderd werd. De losse stukjes werden in zijn geheel van nieuw lood voorzien, zo nodig werd het glas vervangen en de panelen werden weer in de originele staat terug gebracht, zoals een puzzel. Een kostbare en tijdrovende klus.
Het brandschilderen heeft in de loop der eeuwen een hele ontwikkeling doorgemaakt. Van den Hoven vertelt dat bij deze ramen gebruik is gemaakt van de grisailletechniek. Metaaloxide werd aangebracht op doorzichtig of gekleurd glas, waarna het op hoge temperatuur in de oven werd gebakken. Er is tevens gebruik gemaakt van etstechniek, waardoor je kleurverschil kon bewerkstelligen.
Rick Jonkers, bouwkundige van het bisdom legt uit dat nu ook de gemetselde stijlen in de boogramen zijn gerenoveerd. Hiervoor moesten profielstenen ambachtelijk worden gebakken door steenfabriek Zilverschoon aan de Waal. “We hebben er nu maar alvast extra laten bakken, met het oog op toekomstige werkzaamheden,” zegt Jonkers. Kosten voor de renovaties aan de kerk, een rijksmonument, worden betaald uit diverse fondsen, rijkssubsidies en parochiegelden.
Hopelijk maakt de ontwerper van de mooie kerkramen zich na ruim een eeuw toch nog bekend. Of zijn ze ook van de hand van Edward Löhrer, die in 1912 het gebrandschilderde raam maakte voor het klooster? Het raam was een geschenk van de moeder van pastoor van Haaren en is te zien in de achtergevel van het klooster, het tegenwoordige Van Haarenstaete. In dit raam heeft de kunstenaar zijn naam duidelijk geschreven. Wellicht wordt ook nog een keer ontdekt wie de kerkramen heeft gemaakt. Overigens telt onze kerk daarnaast nog talloze glas-in-loodramen zonder schildering. In de zijbeuken en boven de ingang van de kerk. Hier zijn patronen van gekleurd glas te zien. Eenvoudiger maar ook heel mooi.
Met dank aan glasatelier Kunstregie Den Bosch voor de foto's van de werkzaamheden in het glasatelier.