Welkom op het digitale dorpsplein van Mariaheide

In het kader van het vieren en herdenken van 80 jaar vrijheid, organiseert de gemeente Meierijstad op dinsdag 17 september twee bijzondere demonstraties die een historisch en actueel perspectief op militaire operaties bieden.

Airborne Demo door RCPT
Van 11.00 uur tot 13.30 uur verzorgt het Round Canopy Parachuting Team (RCPT) een indrukwekkende parachutedemonstratie. Zij springen vanuit een authentieke 80-jarige Dakota C-47, gekleed in oorspronkelijke uniformen en met dezelfde parachutes als de Amerikaanse 101st Airborne Division gebruikte op 17 september 1944. Deze demonstratie vindt plaats in het Vlagheidegebied, op de toenmalige Dropzone A, en biedt een levendig beeld van de historische luchtlandingen die de bevrijding van Zuid-Nederland inluidden.

Air Assault Demo door 101st Airborne Division (Air Assault) en 11 Luchtmobiele Brigade
Vanaf 14.30 uur tot uiterlijk 16.00 uur toont de huidige 101st Airborne Division (Air Assault), in samenwerking met de Nederlandse 11 Luchtmobiele Brigade, hun moderne militaire capaciteiten. Meer dan 100 militairen zullen met behulp van Black Hawk-helikopters een object innemen en een (oefen-)vijand uitschakelen. Deze demonstratie, compleet met rook, bommen en nep-kogels, belooft een spectaculaire 'Hollywood Style' beleving.


Heden en Verleden
Precies 80 jaar geleden markeerden de parachutistenlandingen van de 101st Airborne Division het begin van de bevrijding van Zuid-Nederland. Eerde was het eerste bevrijde dorp van Noord-Brabant, na zware gevechten in de smalle corridor richting Arnhem. Dit historische moment wordt nu herdacht met de demonstraties die de moed en vastberadenheid van die tijd eer aandoen. In het licht van de huidige oorlog in Europa is de rol van de 101st Airborne Division nog steeds
cruciaal. De demonstraties tonen hun huidige werkwijze en benadrukken de samenwerking met de Nederlandse 11 Luchtmobiele Brigade.

Praktische informatie
Deze demonstraties bieden een unieke gelegenheid om zowel de historische als de moderne militaire operaties van dichtbij te beleven. Mis deze kans niet!
• U kunt alleen bij de demonstraties zijn op vertoon van een geldig ticket. Tickets zijn gratis verkrijgbaar via www.meierijstad.nl/air
• Locatie: Vlagheide gebied- Koeveringsedijk Eerde
• Vanwege het grote aantal bezoekers adviseren wij u om zoveel mogelijk met de fiets of te voet te komen. Parkeertickets zijn te koop voor € 12,50 via de ticketservice.

Nieuw op deze site

11 005 6k 1.

Een klein dorp, maar wel het hart van Uden-Veghel, dat is Mariaheide. De meer dan 1600 inwoners leven er gemoedelijk met elkaar. Ooit was Mariaheide een kruispunt van spoorlijnen en hoofdwegen, nu is al dat verkeer verdwenen en zijn het vooral fietsers die Mariaheide doorkruisen. Ooit vormde 'stoplichten' het middelpunt van het dorp, nu zijn dat de mensen die van Mariaheide een bloeiende gemeenschap maken waar iedereen welkom is. Gastvrij en een bezoek meer dan waard: Mariaheide!

Back to top